Служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че е право на министрите да решат дали да ползват коли на НСО или да спазят решението от 2016 г. за спиране на тази практика.

Според действащия от 1 ноември 2015 г. Закон за Националната служба за охрана списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. В чл. 21 от закона се уточнява, че Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на:

Министерския съвет; членовете на Конституционния съд; заместник-председателите на Народното събрание; председателя на Върховния касационен съд; председателя на Върховния административен съд; омбудсмана, кмета на столицата.

С решение на Министерския съвет от април 2016 г. беше преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт от НСО.

Позицията на Герджиков е, че право на членовете на Министерския съвет и на други институции, предвидени в закона, е да вземат решение дали да се възползват или не от услугите на НСО. Мотивите му са, че с акт на министерски съвет не може да се променя законова разпоредба.

Когато свали министрите си от колите на НСО, обяви, че в министерствата има достатъчно служебни коли, които могат да се използват.