Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV бившият служебен премиер Огнян Герджиков, след като вчера премиерът Борисов заяви, че шведските изтребители „Грипен” са предопределени.

„Те можеха съвсем спокойно да решат и всичко друго. Нямаше обвързваща сила”, уточни Герджиков.

По думите му служебният кабинет е одобрил „Грипен”, защото е имало такова експертно мнение от военни специалисти. „Аз лично винаги отдавам приоритет на експертните решения пред политическите”, отбеляза той.

Герджиков определи като поредната „тежка самодейност” идеята на ГЕРБ за 10-годишна абсолютна давност на дълговете с промени в закона.

„Има абсолютна давност в публичните вземания, но в частните отношения ще бъде катастрофа”, прогнозира Герджиков.

„Един съдебен процес в България много често трае над 10 г. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 г. и тези пари никога не мога да си ги взема, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати”, обясни той.

Според него мярката до 2 г. разплащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лв., която беше приета на първо четене в парламента, е несъразмерна. „1000 лв. е твърде нисък праг и това ще спъне много елементарни разплащания”, коментира той. „Ако става дума за плащания между търговци -  да, но за обикновени хора, ако например искам да ви продам колело за 1000 лв. – защо? За да платим допълнително такси, за да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане?”, попита Герджиков.

Снимка: Ладислав Цветков
Според него това, че парламентът работи трудно, има и своите плюсове, тъй като по думите му свръхпроизводството на закони показва безсилието на една държава. Ние сме шампиони по непрекъснати промени в законите, заяви той. Герджиков даде пример с Кодекса за социално осигуряване, който от 2000 г. до средата на 2017 г. е бил променян 120 пъти.

Бившият служебен премиер Огнян Герджиков отчете като грешка, която не би повторил, прекалено многото кадруване по време на служебното правителство.

„Не бива един служебен кабинет да прави толкова много уволнения и назначения, само там, където наистина се налага”, посочи той.  

Герджиков заяви, че не би назначил за шеф на митниците Георги Костов, който при служебния кабинет беше уволнен като главен секретар на МВР. „Това е въпрос на решение на сегашния кабинет. На бюрото на премиера бях оставил папка, в която пишеше неща, които не са от най-добрите”, отбеляза Герджиков, но не пожела да навлиза в подробности.

Герджиков коментира, че отново би приел, ако го поканят за служебен премиер, защото вече е  натрупал допълнителния опит, който е много ценен. „Имам усещането, че нашият служебен кабинет в общи линии се справи много добре”, заяви той.

Герджиков призна също, че с президента Румен Радев са се чули само веднъж  след мандата.