„Теленор” подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро, изчислена на база стойност на предприятията. PPF Group е собственост на чешкия милиардер Петр Келнер.

Бордът на директорите на „Теленор” планира да поиска от Годишното общо събрание на компанията разрешение за разпределяне на специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция.  

Трансакцията включва изцяло притежаваните от „Теленор” предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation, посочват от компанията.

„През 2017 г. компаниите на „Теленор” в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони, или 9% от общите приходи на „Теленор Груп”, се казва в съобщението.

„Стратегията на „Теленор Груп” е базирана на ръст, ефективност и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в ЦИЕ ние правим важна стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на Теленор в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция обхватът на дейността на „Теленор” ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. „Теленор” е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ЦИЕ“, коментира главният изпълнителен директор на „Теленор Груп”  Сигве Бреке. 

На предстоящото Годишно общо събрание на „Теленор” на 2 май 2018 г. бордът на компанията ще поиска разрешение да изплати специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция, дължим при успешно приключване на сделката. Заедно с вече предложения дивидент от 8,10 норвежки крони на акция за 2017 г., общата стойност на предложения дивидент през 2018 г. ще достигне 19 милиарда норвежки крони.

Както вече бе съобщено, компанията също планира да поиска от годишното общо събрание нов мандат за обратно изкупуване на акции, за да се осигури гъвкавост на допълнителното възнаграждение за акционерите в бъдеще. 

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 г. - Nova Broadcasting Group в България. 

„С тази трансакция, PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group Ладислав Бартоничек. 

Тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, коментира главният изпълнителен директор на „Теленор България” Оле Бьорн Шулстъд.   

Двете страни се споразумяха за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.  Трансакцията подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г.

Считано от първото тримесечие на годината, активите на „Теленор” в ЦИЕ ще бъдат отбелязани във финансовите отчети на групата като „активи в продажба и прекратени операции“.  Сделката се очаква да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 милиарда норвежки крони, която ще бъде вписана след приключването на трансакцията.