Предизборната кампания за парламентарния вот на 26 март започва официално и от днес претендентите за местата в бъдещия парламент започват открита агитация в цялата страна.

Кампанията продължава до 24 ч. на 24 март.

Изчисленията показват, че тази година за едно депутатско място ще се борят средно по 19 души.

Общо 4732 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни района. Единадесет души са регистрирани като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.

Централната избирателна комисия показа вчера образеца на бюлетината за гласуване.

В нея са изписани имената на партиите и коалициите според изтегления чрез жребий ред, а в дясната ѝ част има кръгчета за отбелязване на преференциален вот. Ако избирателят не отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата.

Остава и възможността да се гласува в квадратчето „Не подкрепям никого”.

Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16.

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за изборите.

Всички избиратели могат да проверят адреса на секцията си на адрес: www.grao.bg/elections.

Проверка на секцията може да се направи и с есемес на номер 18429 и за трите мобилни оператора. Цената му e 25 стотинки без ДДС. В текста на есемеса се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща съобщение с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Проверка може да се прави и на стационарен телефон – избира се безплатният номер 0800 14726.