Българското председателство на Съвета на Европейския съюз официално ще започне днес с тържествена церемония в Народния театър.

В резултат Градската градина беше отцепена от полицията с контролни пунктове и обикновени граждани не се допускат.

Снимка: Теодора Трифонова

Церемонията ще е съпроводена с няколко големи протеста - на полицаитена екоактивистите и на защитниците на ски зона Банско.

Преди официалното откриване премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа и приоритетите ни по време на Българското председателство. Сред тях са перспективата пред Западните Балкани, сигурността и стабилността на Евросъюза, цифровата икономика, както и бъдещето на Европа и младите хора в Общността.

Вечерта е предвиден откриващ концерт в Народния театър. Освен Доналд Туск, на него ще присъстват председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът Румен Радев и много други официални лица.

В следващите 6 месеца, България ще бъде домакин на повече от 460 срещи и събития. Над 25 хиляди гости ще посетят страната ни.

През февруари у нас ще има среща на върха, а през май - среща за Западните Балкани.

Промени в движението

Промени в движението в центъра на София ще има заради церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

От 17:30 часа снощи до отпътуване на делегациите на 12 януари се забранява престоят и паркирането в района около Народния театър „Иван Вазов” и карето на улиците „Гурко”, „Раковски” и „Княз Александър Първи”.

Ограничения и в района около НДК на улица „Доспат” между булевард „Витоша” и „Баба Неделя” и на улица „Доктор Христо Стамболски”. Те се въвеждат от 17:30 часа днес до 12 януари.

На 12 януари за кратко по обяд се закрива и автобусната спирка на булевард „Черни връх” в посока булевард „България” под Моста на влюбените на НДК.