Още в първите минути на 2014 г. университетската болница „Царица Йоанна" приема по спешност 7 пострадали след боравене с пиротехника. Според лекарите пациентите с очни травми след инцидент с пиратки и фойерверки се увеличават през годините.

Всички пациенти са мъже. Най-тежко засегнати са едно 14-годишно момче, удряло с камък върху патрон от газов пистолет. Патронът гръмнал и засегнал едното му око. Друг 28-годишен пациент е пострадал, когато пиратка гръмва в ръцете му. Казва, че била дефектна.

„Аз винаги от разстояние ги паля. Само като чух „фъс" на фитила, нямах време да реагирам да я метна. Директно гръмна. Хубаво, че беше запалката да ми запази дясната ръка. Ако ви покажа запалката, ще разберете за какво става на въпрос”, разказва мъжът.

„За този празничен период от 23 декември до 1 януари сме приели 25-27 пациенти по спешност с травми от пиратки и от фойерверки. За съжаление, тази традиция се повтаря всяка година. Колкото и да е неприятно да го кажа, е най-разумно да се забрани тяхната употреба и продажба”, заяви д-р Борислав Кючуков от УМБАЛ „Царица Йоанна”.