Никой не е дошъл в „Слънчев бряг” с идеята, че е най-тихото и спокойно място на света. Това заяви в рубриката „Чети етикета” в „Тази сутрин” по bTV Теодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в „Слънчев бряг”.

На същото мнение е и Боян Павлов от Института за оценки и анализи в туризма. „Никой не отива в “Слънчев бряг”, очаквайки това да е тих курорт. Всички знаят, че там има шум, там е жив курорт и непрекъснато има някаква активност, така че никой не очаква да е пълна тишина”, поясни той.

Според Пастармаджиев курортът се е оформил като място за забавления, това се е случило по естествен път през годините и хората имат право да избират къде да почиват.

По думите на Боян Павлов обаче в „Слънчев бряг” ходят всякакви туристи. Основно са чужденци, но има много българи, които също ходят за по един уикенд, заяви той.

Туроператорът Пламен Панайотов отбеляза, че се опитват да привлекат хора от всички възрасти. Той обаче е на мнение, че в курортния комплекс има и спокойни места в по-страничните части.

„Слънчев бряг” не е това страшно и грозно място, както понякога е представян, категоричен  беше Пастармаджиев. „Има закони, регулация и правила, ако те се спазват, всичко ще бъде наред”, категоричен беше той. Туристическият бранш като цяло дава над 15% от БВП, което не е малко, отбеляза той.

„Не мисля, че българският туризъм, е напът да се съсипе, при положение че регистрираме ръст от началото на годината с 11%”, посочи Павлов.

Той коментира и думите на вицепремиера Валери Симеонов, че при 80% ръст на туристите няма увеличение в приходите. Павлов призна, че нарушения има – например неотчитане на приходи или неиздаване на касови бележки.  

Според него обаче проблемите няма да се решат с полиция или със затваряне на заведения, а решенията са повече икономически – глоби и по-тежки санкции над нарушителите.

Институциите се оказват безсилни да се справят с шума от заведенията в „Слънчев бряг”, показа нощна проверка на bTV. Въпреки че високите децибели продължават до сутринта, контролът се изчерпва с предупреждения и глоби.  

Според Закона за защита от шума музиката трябва да спре в 23 ч. Община Несебър дава още час толеранс. Проверките с шумомер показват стойности много над нормата. Ако например тя е 40 децибела, се отчитат 65 – 70.

Проверяващите обаче успяват да обходят само по 3-4 заведения за една вечер.

„Глобяват ги един-два пъти, но няма затворено заведение. Плащат си глобите и си продължават”, заяви Стоян Стайчев, главен инспектор в РЗИ-Бургас.

„Дори и да няма музика, те си пеят, викат си под въздействието на алкохола, няма как да ги спрем. Трябва да затворим заведението, за да спрат”, призна барманът Руен Антонов.

„Няма шумоизолация и от хотелите, където са настанени другите туристи, започват жалби, че има висока музика”, обясни Димитър Иванов от Контролен блок, Община Несебър.

Управители на барове и дискотеки също са на мнение, че „Слънчев бряг” е създаден за това хората да се веселят. 

„Тук хората не идват, за да търсят спокойствие, здрав сън и разходки по крайбрежната алея. Тук хората идват, за да се забавляват”, категоричен е управителят на заведение Данаил Петков.  

„Миналата година почнаха много проверки за шума и тази година решихме да сложим стъклопакет, за нас е по-добре, защото няма проверки всяка вечер”, каза пък барманът Томас Татан.