Очакванията са пред първата половина на октомври температурите да бъдат близки, а в някои дни и  по-високи от обичайните за сезона, но ще има и  дни с валежи.

Най-топло ще бъде времето през предстоящите почивни дни, както и през първите два дни на следващата седмица. След това температурите ще се понижават, по-съществено около 15 октомври.

Днес  над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време с максимални температури от 18 до 23 градуса.

Повече облаци ще има над Източна България, където ще бъде малко по-хладно, с максимални температури от 16 до 18 градуса , в комбинация със слаб до умерен северен вятър.

През почивните дни в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево, на места - със сутрешни мъгли.  В събота минималните температури ще бъдат от 5 до 10 градуса, максималните- от 18 до 23 градуса.  В неделя - и минималните, и максималните температури ще бъдат още градус - два по-високи.

Снимка: НИМХ - БАН

 

В понеделник, 5-ти октомври, от запад ще започне увеличение на облачността и на отделни места в западните райони е възможно слабо да превали. Във вторник облачността ще бъде предимно значителна, а от запад на изток ще има изолирани слаби валежи. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще се усили и с него ще започне захлаждане. В сряда и четвъртък, 7-ми и 8-ми октомври, ще преобладава облачно време. Ще бъде ветровито, по-хладно и на повече места ще превали. И през следващите дни, до края на прогностичния период,  ще остане по-често предимно облачно. Вероятност за нови превалявания има около 10-ти и 15-ти октомври. Температурите постепенно ще се понижават.