Все повече чужденци се интересуват към къмпингуването по нашето Черноморие. По данни на българския къмпинг портал това лято повече румънци, чехи и белгийци ще почиват на палатка или каравана у нас.

Според създателите на къмпинг портала предлагащите този туризъм у нас са два вида – едните собственици правят подобрения и инвестират в по-добрия условия, а другите са останали в социализма.

Явор Атанасов е запален къмпингар. Преди няколко години той превръща обрасла поляна на юг в „Якото място”. „Имахме проблем с баните първата година, като ги направихме хубави, просто бяха разрушени за един сезон”, разказа той. На следващия сезон след нов ремонт слагат монетници.

В „Якото място” не се допускат автомобили, свободно движещи се кучета и шум след полунощ. В съседния къмпинг „Юг” отново се ремонтират бунгалата, сменят се легла и се освежават санитарните възли.

Ремонт тече и в бившия къмпинг „Градина”, вече „Южен бряг”.  Основните подобрения са в рецепцията и помещенията за къпане.

Част от соцбунгалата са премахнати, но нови ще има следващото лято. Плажът обаче ще бъде обезопасен и със спасители, и с лекар.

Първите къмпингуващи се очакват още през май, а местата в по-уредените бази вече са почти изчерпани.