Валежи ще обхванат цялата страна през денонощието, като очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м., информират от МОСВ.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета – сняг. Kоличествата ще са между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие нивата на реките в по-голямата част от страната са се понижили или са останали непроменени. Регистрираните колебания на речните нива са в рамките на +12/- 24 см.

Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в Дунавски, Черноморски и Източнобеломорски басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорски басейн около праговете за средни води.

През следващите 1-2 денонощия ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна. По-съществени повишенията се очакват да бъдат в:

Дунавски басейн – в подводосборите на реките: Огоста – горно течение (притоците й р. Слатинска, р. Берковска, р. Бързия, р. Дългоделска, р. Врещица, р. Бяла, р. Черна); Искър - прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност.

В резултат на високата почвена влага и валежите се очаква краткотрайно увеличение на водните количества на 24 и 25 януари. По значително ще се увеличат водните количества на реките във водосборите на р. Владайска и р. Батулийска. Водните нива ще са под прага за предупреждение.

Черноморски басейн – в подводосборите на реките: р.Луда Камчия – горно течение. Източнобеломорски басейн – в подводосборите на реките: р. Тунджа – горното и средното й течение (притоците й р. Енинска, р. Мъглижка, р. Поповска, р. Сливитовска); р. Марица – средното и долното течение и притоците й: р. Въча – горно течение, р. Чепеларска – горно течение, р. Черкезица, р. Мечка, р. Каяклийска, р. Банска, р. Хасковска – горно течение, р. Юрукдере, р. Азмака, р. Омуровска, р. Стара река, р. Меричлерска, р. Мартинска, р. Сазлийка (р. Бидечка, р. Азмака, р. Мустакова, р. Еледжик); р. Арда – реките в целия водосбор – в подводосборите на реките.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.

Западнобеломорския басейн – в подводосборите на реките: р. Места – средно и долно течение; р. Струма – целия водосбор.