Прокуратурата привлече бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова като обвиняема за наводнението в село Бисер.

На 6 февруари 2012 г. стената на язовир „Иваново” се скъса и водата заля селото, което се намира на около 10 км надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. Загинаха 11 души, а десетки домове бяха наводнени.

Според държавното обвинение Узунова не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия и аварии и е допуснала наводнението по непредпазливост, след като не е организирала вземането на превантивни мерки.

Към датата на наводнението язовирът не е имал собственик, за което областният управител многократно е бил сезиран. При спор за собствеността за язовира именно той трябва да контролира техническата експлоатация на съоръжението, а Узунова не е направила това.

Освен това още през 2011 г. Узунова е получила сигнал, че язовирът не е в добро състояние, но не е предприела нищо, каза районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

„За този язовир никога и по никакъв начин не е имало съдебен спор, за който аз да съм била сезирана. Не се чувствам за виновна, защото смятам, че съм изпълнявала добросъвестно задълженията си като областен управител”, казва самата Узунова.

Хората в Бисер също не смятат, че вината е нейна и дори планират подписка в подкрепа на Узунова.

Наказанието, което бившия областен управител може да получи, ако бъде намерена за виновна, е до пет години лишаване от свобода.

Над 600 свидетели са разпитани вече по делото, изготвени са и редица експертизи. Материалните щети от наводнението се оценяват на 1 500 000 лв.

Възможно е да има още обвинени, посочиха от прокуратурата.

Вижте още във видеото: