Обстановката в страната заради наводненията постепенно се нормализира, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В област Видин без ток остават все още 12 населени места.

Бедственото положение на територията на общините Гълъбово и Раднево остава в сила. В Старозагорска област има множество наводнени дворни места и къщи в ниските части на с. Знаменосец, Раднево и околовръстния път на града. Язовирите "Раднево" и "Константиновец" преливат през преливниците.

Продължава да бъде нарушено снабдяването с питейна вода на селата Ковач, Диня, Сърнево и Пшеничево. В Гълъбово бе прекъсната дига на река Сазлийка и наводнена електрическата подстанция, захранваща града и селата Искрица, Помощник, Главан и Мъдрец, припомнят от МВР.

Възстановено е електрозахранването в града. Продължава изграждането с инертни материали на защитната дига за наводнената подстанция. Очаква се до края на деня дигата да бъде изградена и да започне отводняването на подстанцията.

В Раднево е спаднало нивото на р. Сазлийка, всички язовири преливат през преливниците си. В кв. "Кантона" остават наводнени мазите на 35 къщи. В с. Могила от високите води от полето се стича вода към къщите в ниската част на селото. Прокопава се отводнителен канал около засегнатите площи, а с чували се уплътняват входовете на засегнатите къщи. Няма застрашени хора.

Нивото на Тунджа при Ямбол е 501 сантиметра и се запазва, при Елхово нивото е 428 сантиметра и има покачване от 6 сантиметра спрямо 6.00 часа.

Язовир "Асеновец" над Сливен е пълен и прелива от преливника. Водата в язовир "Жребчево" спада с около 6 сантиметра от вчера сутринта.

В Шуменска област се работи предимно по отводняването на мази и приземни етажи на къщи. Обстановката в областта остава спокойна. Нивото на язовир "Тича" не се покачва. Наблюдават се нивата на всички язовири и реки в областта. Извършен е оглед за наноси около мостовете над реките.

Нивото на река Камчия продължава да се понижава. Язовирите "Цонево", при селата Блъсково и Черковна, язовир "Снежина" се изпускат контролирано.

Повишаването на нивото на Провадийска река е предизвикало заливане на малки площи земеделски земи в землищата на с. Бързица и с. Юнак. От снощи нивото на р. Провадийска в района на неизползваем железопътен мост до с. Разделна се е понижило.

Нивото на Марица при Свиленград продължава да спада, а в района на Харманли е в застой. Обстановката в област Кърджали се нормализира, нивото на язовирите се следи постоянно. Временно са въведени забрани за движение на коли в някои пътни участъци, информират от МВР. Предвидени са обходни маршрути.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите