След наводненията от последните дни, обстановката в страната като цяло се нормализира. Високите речни нива постепенно спадат, а евакуираните очакват още днес да се приберат по домовете си.

Държавата обаче предупреждава за покачване на речните нива в определени региони заради снеготопенето. По данни на Министерството на околната среда и водите, критично остава нивото на реките Мочурица при Воденичане и Тунджа при Ямбол и Елхово, както и на Марица при Свиленград.

Снимка: bTV

Въпреки критичното ниво на Тунджа при Елхово по обед за първи път от два дни насам беше отбелязан спад.

Напрежение имаше в града вчера вечерта и тази сутрин. От рано на моста бяха дошли хора, за да наблюдават приижда ли реката.

В ниските части на града водата вече е пред прага на къщите. А местните негодуваха, че от години нищо не се прави. „От години наред никой не показва акт, с който да е почистено коритото на реката, за да има пропусквателна способност”, коментира Атанас Балъкчиев.

Водната опасност в Добричко също отминава. Нивото на язовир „Одринци” спада, а превантивно евакуираните ще започнат да се връщат по домовете си.

Полиция все още пази входовете към Оодринци и Долина – двете села, които хората бяха задължени да напуснат от съображения за сигурност.

Специалисти, които следят нивата на водите ще направят оглед на язовира, който заплашваше да прелее. След това хората ще могат да се върнат домовете си. Повечето от тях прекараха нощта при роднини, а някой в пенсионерския клуб в съседното село Владимирово.

Основната грижа на евакуираните са животните, които са оставили в дворовете си. Шефът на пожарната в Добрич дойде при тях, за да им каже последните новини около опасния язовир.

Хората от Долина и Одринци се споразумяха с шефа на пожарната да излъчат група, която да отиде да нагледа животните още преди обед.

Преди окончателно да върнат хората в домовете им специалисти ще огледат района и от въздуха. Те ще облетят и огледат водоемите в региона.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите