Първите лекарски екипи пристигнаха в Харманли. Те са от УМБАЛ „Св.Георги” в Пловдив и от столичната "Александровска" болница.

Към 13 часа през седемте специалисти от 4 специалности - инфекционисти, паразитолози, кожни болести и хирург, са преминали към 60 души, съобщи директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова.

Прегледите текат нормално, настанените в центъра съдействат напълно на лекарите, уточни д-р Димитрова.

В същото време вървят и възстановителните работи на щетите по сградния фонд, причинени след бунта на 2000 мигранти в четвъртък. С усилени темпове се изгражда липсващата ограда от западната част на лагера. Тя ще е висока 2 метра. Центърът се връща към нормалния си ритъм на живот, обстановката е спокойна и няма напрежение, обобщи временният директор Димитър Захариев.

След бунта в града и в лагера е пълно с полицаи и жандармерия. Вчера са пристигнали допълнително 60 военни, които да охраняват местата, където няма ограда.

Разселването на 400-те задържани при бунтовете мигранти към Любимец и Елхово започна още снощи с автобуси и с коли на „Миграция”.

Лагерът в Харманли остава от семеен тип – там ще има само семейства с деца. Има обявена и обществена поръчка за изграждане на още едно фургонно селище и така капацитетът на мястото ще стигне 4000 души. Поне 1000 от бежанците също ще бъдат разселени.

Центърът беше затворен по искане на местното население заради опасения от зарази, въпреки твърденията на властите, че причина за тези мерки няма. Лекари обаче така и не влязоха вътре. Всичко това предизвика масово недоволство сред бежанците. Стигна се до сериозни сблъсъци с полицията.

При бунтовете пострадаха 29 полицаи и 20 бежанци, като състоянието на двама от тях е тежко.

Те са в хирургията в Харманли, а единият от тях продължава да търси 13-годишния си брат, който е в лагера и не знае какво е състоянието му.

До момента има образувани три досъдебни производства – първото е за бунта, второто е срещу 20-годишен афганистанец, изгорил българското знаме, и третото е срещу двама полицаи за това дали са си превишили правата в потушаването на недоволството.