Столичната община уволни директора на 164 ОДЗ „Зорница“ в Горна баня заради нерегламентиран прием на 24 деца. Това обаче породи напрежение.

Специално за bTV уволнената Мариана Иванова отговори на обвиненията, като заяви, че децата са приети под натиск от високопоставени общински и държавни служители.

„Има една „общинска“ квота за прием на деца, които ни се налагат отгоре. Не само на мен, но и на всички колеги директори. Като тези деца ни се спускат или по телефона, или с бележки, или с есемеси. Името на детето, ЕГН-то на детето кой го изпраща“, каза Иванова за bTV.

Снимка: bTV

По думите на директорката те се приемат по извънреден прием – с протоколи за заболяване.

Целият колектив на детското заведение подкрепя Иванова и е готов дори да стачкува.

„Това е едно много безотговорно и несериозно оправдание, което г-жа директорката си е измислила и точно затова я уволняваме – системно нарушаване на правилата за прием“, заяви обаче зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Още през септември няколкостотин родители се подписаха в подкрепа на Иванова.

Един от тях е Деян Петков. По думите му в последните няколко месеца има постоянни проверки и това е изключително изнервящо както за персонала, така и за децата.

Снимка: bTV

Други родители обаче имат съмнения в честността на приема и настояват за прозрачност.

„Това предизвиква един неприятен вкус, бих казал и обида, за това, че ти се състезаваш по правилата, но после се оказва, че има и други правила“, коментира Мартин Микуш.

По сигнал на граждани общината е започнала и трета проверка за финансови злоупотреби.

Как точно ще минат стачните действия, кога ще се проведат и за колко време ще стане ясно утре.

Вижте повече във видеото: