На извънредна сесия Общинският съвет във Варна избра доц. Христо Бозов за временно изпълняващ длъжността кмет. Той бе подкрепен единодушно от всички присъстващи в залата, въпреки че имаше опасност гласуването да бъде провалено заради жалбите срещу прекратяването на правомощията на кмета Кирил Йорданов.

Те са от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода", Евангелистка протестантска общност, спортен клуб по бойни изкуства „Сторм" и група интелектуалци. Четирите жалби са подписани от общо 35 души, а мотивите в тях са идентични. Посочено е, че решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като не били спазени административните срокове.

Около два часа след като избора на временен кмет беше отложен във времето пристигна писмо от Общинската Избирателна Комисия. В него беше уточнено, че според Изборния кодекс жалбите не пречат на избора на кмет. Така съветниците пристъпиха към гласуване и единодушно избраха доц.Христо Бозов.Малко по-късно излезе и решението на Административния съд, който отхвърля жалбите като неоснователни.

Междувременно около 200 протестиращи варненци влязоха тази сутрин в заседателната зала на Общинския съвет и се заканиха да не допуснат съветниците да излязат от сградата, докато не подадат оставки.

Протестиращите, които присъстваха на сесията, се разделиха на два лагера. Едните поискаха оставките на общинските съветници, а другите настояха те да продължат работа.

„Хората не ви искат, варненци не ви искат, никой не ви иска. Марш, вън", викаха едни. „Нямаме кмет, ако нямаме и общински съвет, нямаме парламент, нямаме и министри, какво правим в случая? Много е лесно „давайте, всичко да събаряме", ама трябва и да се гради малко", противопостави се Ивайло Василев от протестиращите.

Заканите на протестиращите да принудят общинските съветници да си подадат оставките на днешната сесия не се осъществиха. Те напуснаха залата веднага след избора на временния кмет и повече не се върнаха, а Общинския съвет успя да разгледа всички точки от дневния ред. Пред общината обаче върви подписка за оставките на местния парламент. Тя е в отговор друга подписка, която беше внесена днес в Общинския съвет, която пък е в подкрепа на искането съветниците да продължат своята работа Срещу това са се подписали над 1600 варненци.

На заседанието присъства и Веселин Марешки, чийто трима съветници напуснаха Общинския съвет. Той също призова за оставки. „Това са доблестни хора, те се радват на голяма обществена подкрепа. Призовавам ги да изпълнят дълга си, да напуснат Общински съвет. Ще има нови избори, нека да се явят с лицата си пред варненци. Аз съм сигурен, че варненци ще ги изберат отново", коментира той.

Вече шести ден Младен Живков гладува пред общината. 40-годишният мъж не е посещаван от лекар.

„Първата ми жена почина, беше рускиня. Имахме дете на 6,5 г., което не взе детски или пенсия”, разказа Младен пред bTV. Той бил принуден да изпрати сина си в Русия при роднини на съпругата си.

„Работил съм като оператор на бетонов възел. Цял живот съм се занимавал с мотокрос. Безработен съм от 1 октомври. В момента сме на едни майчински”, разказа мъжът. Семейството на Младен изкарва месеца с около 110 лв. „Караме на хляб и маргарин”, призна той и добави, че ще гладува, докато общинският съвет не си подаде оставката.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил