Нова мобилна апаратура на стойност 350 хил.лв. е купена във Втора САГБАЛ "Шейново" по т.нар. Норвежки финансов механизъм. Инвестициите в модернизацията на лечебното заведение продължават, обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов посети общинската болница.

Там от началото на годината досега са се родили 1870 бебета, което е повече от същия период на миналата година. Само от вчера до днес родените деца са десет.

Инвестициите в болницата през тази година за нова апаратура и ремонти са общо 720 хил. лв.

С новата мобилна апаратура могат да се правят прегледи извън лечебното заведение, дори и на деца до 3 години. Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев представи на кмета на София и модерна апаратура за лапароскопски операции, предоставена на болницата за тестови период.

Айнщайн 2 е ултрамодерен апарат от последно поколение, който поставя началото на нова ера в безкръвните операции. Неговите предимства - по-добра ефективност  и прецизност и не на последно място - бързина. Операциите с него стават двойно по-бързо.

Съпругът на 77-годишната Иванка Дянкова от София е дошъл на свиждане. Вчера тя е една от първите, които са оперирани безкръвно с апарата. Апаратът предоставя на лекарите 3D изображение с много високата резолюция, което ги улеснява и е изключително важно при лапароскопските или безкръвни операции.

„Увеличението е толкова голямо, че можем да виждаме и много малки съдове и по този начин операциите се извършват изключително безкръвно, а същевременно рискът от засягане на съседни органи, се свежда до минимум”, коментира д-р Румен Велев.

Апаратът струва 280 хил. лв. и кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да го купи на болницата. 

Столичният кмет каза още, че скоро ще бъде открито модернизирано неонатологично отделение в другата общинска гинекологична болница - Първа САГБАЛ "Света София", където Столичната община също инвестира в подобряването на материалната база и купуването на нова, модерна апаратура.