Повече от 110 000 ученици се явиха в сряда на матури и външно оценяване за 7 клас по български език и литература. С оценките от зрелостния изпит може да се кандидатства в 35 висши училища, а с тези от външното оценяване - в гимназиите.

"Животът и изкуството" е темата, която се падна на зрелостниците. Те можеха да изберат да пишат есе или интерпретативно съчинение върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров.

Така стартираха матурите след 12-и клас, по време на които учениците показаха знанията си по български език и литература (БЕЛ).

Изпитният вариант беше генериран точно в 5.00 часа тази сутрин от журналист, определен чрез жребий. Въпросите бяха качени на служебен сайт, от който училищата можеха да го отворят едва в началото на изпита в 8.00 часа.

За първи път тази година предварително беше утвърдена скалата за преобразуването на точки в оценки. Досега това винаги се е случвало след проверка на матурите. Зрелостниците ще трябва да изкарат поне 23 точки от 100, за да преминат. Над 77 точки пък са нужни за отлична оценка.

Матурата продължи 4 астрономически часа. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

На задължителния зрелостен изпит по БЕЛ се явиха 54 080 ученици. Около 2 000 не са били допуснати на матурата, още толкова не са се явили, съобщи министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Междувременно в 9.00 часа бе изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за VII клас. Изпитът бе от 10.00 часа и се проведе в два модула. Първият модул продължи 60 минути, а вторият – 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 4 юни.

Седмокласниците тази година са 61 039, но колко от тях са били на външното оценяване ще стане ясно по-късно. Допълнителният модул от изпита по български ези и литература, който не е задължителен, е създаване на преразказ върху неизучаван художествен текст. Резултатите от него се използват като оценка при кандидатстване в гимназия.

Следващите изпити са след 2 дни. Тогава е вторият държавен зрелостен изпит по предмет по избор, който съвпада с външното оценяване за седмокласниците по математика. Изпитите за тях продължават с тестове по чужд език, природни науки и обществени науки.

Отговорите вижте тук и тук!