„История славянобългарска” ще се изучава от учениците 4 пъти – 3 пъти по история и веднъж по литература. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

"История славянобългарска" ще се учи по литература в 9-и, а по история в 7-ми, 8-ми и 10-и клас.

Образователното министерство се отказа от идеята си Робинзон Крузо да залегне в учебните програми. За сметка на това там се връщат песните на Добри Чинтулов. Те ще бъдат изучавани по литература и по история. В осми клас ще се учат и някои библейски текстове, свързани с Иисус Христос и Божията майка.

"Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и епосът за Крали Марко отиват в учебниците по история за 6-и клас.

Вазовата "Родна реч" също няма да отпадне, както се предлагаше.

Проблемът с части от Средновековието, които щяха да пропуснат някои ученици, заради поетапното въвеждане на програмите вече е изчистен. Материалът ще бъде наваксан в седми клас в часовете по задължителна избираема подготовка.

След обществен натиск Министерството на образованието и науката премахна думата "съжителство" от учебните програми по история за шести клас.

Министерството се отказа от идеята да раздели на модули матурата по български език и литература. Мотивите са, че зрелостниците вече са започнали да се готвят за сегашния й формат.