Журналисти поискаха с писмо разпускането на Комисията по култура и медии в парламента, след като Патриотичният фронт обяви името на новия ѝ председател – Полина Карастоянова. Според тях номинацията ѝ е тревожен рецидив, а самата тя няма компетенциите и авторитета да се занимава с проблемите на медиите.

Откритото писмо на „Мрежа за свободно слово“ е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. След ченовето на журналистическата организация са Ирен Филева, Спас Спасов, Асен Йорданов, Спасиана Кирилова, Еми Барух, Иван Бедров, Марин Бодаков, Нели Огнянова.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Ние, членовете на Мрежата за свободно слово, настоятелно и във втора поред своя декларация ви напомняме, че културата и медиите са сфери от особена важност за идентичността на нацията и стабилността на демокрацията.  По тази причина категорично не приемаме и няма да приемем очевидно безпринципното Ви и користно отношение към тях.

Печално приключилият експеримент с избора на г-н Слави Бинев за председател на парламентарната Комисията по култура и медии може да бъде квалифициран единствено като акт на безцеремонно пренебрежение към обществения интерес. Номинацията на г-жа Поли Карастоянова за същия пост сега е тревожен рецидив на това ваше поведение.

Както в случая с г-н Слави Бинев, така и при номинацията на г-жа Поли Карастоянова заявяваме, че те са унизителен знак за отношението ви към експертните умения и професионализма в сферите на културата и на медите. Това не може да ни остави равнодушни.

Заявяваме също категоричната си убеденост, че г-жа Поли Карастоянова не притежава авторитета, който би и позволил да се занимава с проблемите на медиите, създаването на среда за неманипулираното им развитие и застъпничеството за отстояване на професионалните стандарти в работата им.

Нещо повече – г-жа Поли Карастоянова не притежава и компетенциите, на които ние като професионална организация бихме могли да разчитаме за реализацията на идеите и проектите си.

Затова заявяваме, че в този свой състав парламентарната Комисия по културата и медиите явно не разполага с потенциала да излъчи достоен свой председател. При това положение ние виждаме като единствен изход от създалата се ситуация нейното официално разпускане.

Само по този начин Комисията ще може да бъде отново конституирана с избора на членове, които имат авторитет в културната и медийна общности. В противен случай тя ще работи формално и ще продължи да предизвиква напрежение.“