Почти 200 души се събраха на организиран във „Фейсбук“ протест срещу цензурата в медиите и в защита на свободата на словото.

Повод за протеста е свалянето на карикатурите на художника Чавдар Николов от няколко известни сайта, както и от канала му в платформата за видеосподеляне Vbox7.

Снимка: Ладислав Цветков

Свалянето стана в деня, в който Николов публикува карикатура на премиера Бойко Борисов и Динко под знаме, направено от „свинска опашка“.

В протеста участваха журналисти, фотографи, колегите на Николов от вестник „Стършел“, артисти и интелектуалци.

Снимка: Ладислав Цветков

„58 години след като книгата на Радой Ралин беше изгорена от тогавашното тоталитарно управление заради една свинска опашка в нея, абсолютно недопустимо е сега, в това уж демократично време, да сме свидетели на същата ситуация“, заяви внукът на Радой Ралин – Димитър Стоянов.

„Минаваме на нов етап на развитието на свободата на словото – този който може, казва какво трябва да се казва“, коментира Румен Белчев от в. „Стършел“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това, което се случи, беше огромна изненада за мен. Очарован съм от тази огромна подкрепа, от това, което получавам, и искам да кажа, че тази малка победа се дължи и на вас, независимо дали харесвате или не харесвате карикатурите ми“, каза Чавдар Николов.

Той съобщи, че всичките му 90 клипа са възстановени в интернет и е получил извинение, както и покана да продължи работа.