Има капитална грешка в целия европейски софтуер – и управленски, и интелектуален. Това коментира в студиото на „Лице в лице” журналистът Иво Христов във връзка с атентатите в Париж.

„Вчера гледахме тълпа опечалени граждани на Площада на републиката да поднасят венци, цветя и да палят свещи. На табелите пишеше „Дори не ни е страх”. В следващия момент някой хвърли една пиратка и тези граждани избягаха панически. Това показва колко се разминава нашата декларирана психология с нашата реална психология”, посочи той.

По думите му трябва да преодолеем своята „нарцистичната позиция”, когато става въпрос за Европа и да се предприемат конкретни мерки. Според Христов въпросът „може ли толерантността да победи насилието” е същият като „може ли агнето да изяде вълка”.

По думите му Стария континент е в плен на либералните догми, които наказват критическото мислене и всяко съмнение в бежанския поток.

„Тези, които правят грешките, се охраняват много добре, ние сме изложени на рискове”, заяви Светослав Терзиев.

„Този елит живее в измислен свят, на практика живее в комунизма, осигурен е до степен да не мисли какво ще прави, след като спре да заема поста си”, каза той и допълни, че еврочиновниците носят много по-малка отговорност за действията си отколкото управляващите на национално ниво.

Защо Париж?

Светослав Терзиев отбеляза, че „когато търсиш световна сцена за изява, Париж е подходящ, без значение какво правиш”. „Те удрят една от най-светските държави в света, която е символ на просвещението”, допълни външнополитическият коментатор на в.Сега.

Според него случилото се в Париж е „последната от натрупани грешки”, сред които са свалянето на режима на Саддам Хюсеин в Ирак и отстраняването на Муамар Кадафи в Либия.

По думите му при преминаването към тероризъм на самоубийците, няма начин да се предотвратят 100% от нападенията. „Самоубиецът отива да умре и иска да умре с възможно най-много хора. Той не отива да извърши атентат срещу държавните учреждения и затова засилването на охраната им е безсмислено. Той търси обикновени хора, той търси тълпата. Той влиза в нея, за да отнеме живота на колкото се може повече хора. Не можеш да охраняваш всеки отделен човек”, посочи Терзиев.

Иво Христов цитира теоретици на джихада, според които в Европа трябва да се стигне до граждански войни: "Вбиването на клин между мюсюлманската общност и останалата част от обществото е стратегическа цел на джихадистите".

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел