Животоспасяващото лекарство клоназепам е спряно от продажба. Засега медикаментът е без заместител. Той е важен за лечението на хилядите пациенти с епилепсия и психични заболявания.

Петър страда от епилепсия и детска церебрална парализа. 32-годишния мъж трудно ходи и говори. Скоро състоянието му може да се влоши драстично, ако спре да приема клоназепам. Това е последното му шише. Таблетките стигат само за още няколко дни. „Без него не знам как ще живее той... Това за нас е лекарство между живота и смъртта”, казва майката Соня.

В ситуацията на Петър са и психично болниците пациенти. Лекарството няма заместител на пазара у нас.

„Ние го използваме на широко за лечение на тревожни разстройства, така че сме поставени в затруднение”, признава и д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и директор на клиника св. "Иван Рилски"

Оказва се, че лекарството е свършило във всички аптеки в страната още в началото на годината.

Медикаментът пристрастява. „Пациентите твърдят, че жизнено необходимо, защото имат привикване към него”, посочва председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

До спиране на доставките на медикамента се стига след опит на Националния съвет по лекарствата да регулира цената му. Фирмата вносител отказва да намали цената два пъти. Компанията отговори за bTV, че това е неизгодно за тях.

Здравното министерство отказа коментар пред камера, но писмено обяви, че вече е в ход процедура за внасяне на негов заместител, който ще дойде в края на февруари.

До тогава обаче не е ясно какво лекарство да пие Петър още другата седмица.