Животновъдите заплашиха с ефективни протестни действия заради отмяната на наредбата за млечните продукти от Върховния административен съд преди седмица.

Наредбата беше въведена от Министерството на земеделието и задължаваше млекопреработвателите да изберат дали да произвеждат млечни, или имитиращи продукти, както и да отбелязват това на етикетите.

От Съюза на животновъдите в България дадоха на служебното правителство срок от 10 дни за „адекватна реакция” за спазване на европейския Регламент (ЕИО)1898/87 за закрилата на наименованията, използвани в търговията с мляко и млечни продукти.

Целта на този регламент е от една страна да защити потребителя, а от друга - да запази приходите на земеделските производители с оглед на по-ниските производствени разходи при производството на имитиращи продукти, обясняват от Съвета на аграрните организации в България, цитирани от БГНЕС.

От там заплашват да сезират Европейската комисия и Европейската сметна палата за неспазване на европейското законодателство.

Според аграрните организации предлагането на имитиращи продукти води до заблуда на потребителите и служи като средство за натиск на цените на млякото.

Атанас Къцов от Асоциацията на млекопроизводителите „Тракия Милк" предупреди, че след броени дни цената на българското мляко ще падне под 50 ст. Той посочи, че преди 20 години са се произвеждали 2,8 млн. тона мляко годишно, сега квотата е под 1 млн. тона и не може да се достигне.

От Съюза на животновъдите настояват всички предприятия с имитираща продукция да се извадят от списъка на мандрите.

„Протести на животновъдите няма да има,” успокои служебният министър на земеделието проф. Иван Станков след среща с техни представители. Той обаче увери, че продължава работата по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти.

„Наредбата, разработена от предшестващото ръководство, е абсолютно в защита на потребителите и до голяма степен производителите на мляко,” заяви Станков и изрази надежда голяма част от промените да бъдат съобразени с идеите на животновъдите.