Жегите в страната продължиха и днес, живакът удари 39 градуса, но температурни рекорди няма. На днешната дата предишни години са били измервани и над 40 градуса.

Пътната агенция спря от движение тежкотоварните автомобили за да не деформират асфалтовата настилка.

Най-горещо беше в Свищов. И в много други части на страната температурите превишиха 35 градуса.

Снимка: btvnovinite.bg

В софийското метро екип на bTV измери в термометър 32 градуса в мотриса.

В Пловдив днес живакът удари 38 градуса на сянка. Диспечерите в районния координационен център приемаха в пъти повече обаждания от хора, на които им е станало зле в горещините. Работа имаха и спешните лекарски екипи и кабинети в болниците.

За строителните работници е доста рисково, те са навън по 11-12 часа. Изобщо професиите, свързани с работа на открито. Имахме жена в осмия месец, която е на полето, на нея определено й стана лошо от жегата, заяви Екатерина Анева, завеждащ смяна ЦСМП Пловдив.

В ранния следобед жегата бе нетърпима в града под тепетата.

Таксиметровите шофьори се потят под сенките на дърветата: не пускат климатик, за да пестят гориво, докато чакат клиенти:

В Царсимеоновата градина децата играят под струите вода, докато родителите им релаксират под сенките.

В другия край на водното съоръжение няколко ромчета, с риск да бъдат глобени, се разхлаждат във фонтана въпреки предупреждението, че водата е третирана с химикали.

На много места в страната общините, лекари и доброволци в днешния горещ ден раздаваха безплатно вода. Специалистите съветват: ако ви се налага да излизате в час пик в горещините, носете си вода, пийте айрян със сол, обличайте се със светли дрехи и яжте леки храни.

Код жълто и утре

В края на утрешния ден в северозападните райони ще има силни бури, но отново ще бъде горещо.

Снимка: btv.bg

Предупредителният код жълто важи и утре за по-голямата част от страната.

През втората половина на деня в западните райони се очакват и силни гръмотевични бури.

И в четвъртък ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите в по-голямата част от страната отново ще бъдат между 33 и 38 градуса. След пладне в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад-запад и ще се усили.

С него ще прониква по-хладен въздух. В северозападните райони прохладата ще дойде най-напред, но това ще стане към края на деня. В четвъртък следобед над Западна България ще се развиват  купести и купесто-дъждовни облаци и на отделни места в края на деня ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През нощта срещу петък гръмотевични бури ще има и на места в Централна България.

И в петък ще има места с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През почивните дни а ще бъде слънчево, с температури следобед между 26 и 31 градуса. В началото на новата седмица юли отново ще стане горещ.