Жителите на столичния квартал „Ботунец” излизат на пореден протест след жестокия побой, довел до ескалация на недоволството.

Поводът за напрежението е от сряда вечерта. Тогава ромско семейство празнувало освобождаването на сина си от затвора. През нощта шумът станал нетърпим и българи направили забележка на ромите.

Двама души – мъж и жена, вече са задържани по случая, казаха за bTV от МВР. 

Снимка: btvnovinite.bg

По неофициална информация жената е майката на освободения затворник. Тепърва се изяснява какво е било участието на задържаните в инцидента.

Издирват се още участници в боя, които към момента не са на територията на „Ботунец”.

Тази вечер в квартала има най-малко 20 полицейски коли и множество сили на жандармерията.

Денят в квартала премина спокойно, но с полицаи на всеки ъгъл. Преди инцидента "Ботунец" и още 9 населени места се охраняват от една-единствена патрулка.

От МВР увериха, че сега са взели мерки и присъствието е засилено.

Именно към полицията е насочено част от недоволството на жителите на "Ботунец". Едно от семействата е обирано четири пъти. Извършителите остават неизвестни.

„Позволяват си да влизат там, където има по един възрастен човек. Има много бити хора в частта с къщите”, заяви Ирина Стефанова.

Местност, буквално на метри от квартала, е наричана от местните "Ботунец" 3 и също се е превърнала в зона на непрестанно напрежение. Там десетки хора са си издигнали домове, без да притежават земята под тях.

Припомняме, че също заради силна музика на през май миналата година избухна конфликтът Гърмен. След скандал между две компании от българи и роми последва сбиване, масов протест и акция за събаряне на незаконните ромски къщи.

На 14 юни миналата година десетки нахлуха в ромската махала в квартал „Орландовци” в София, за да се саморазправят с местните заради повишаващата се престъпност в квартала.

В Раднево само преди месец, на 2 май, след скандал за отнето предимство мъже от ромски произход пребиха трима младежи и отново имаше масови протести и напрежение.