Жители на Асеновград и околните села излязоха на протест заради проблема със свлачищата и блокираха за кратко главния път Пловдив-Смолян.

90 процента от населението на Лясково, Добралък и Яворово са възрастни хора. Повече от месец те бедстват, тъй като единственият път до селата им е блокиран от 5 свлачища.

Точно в 11.00 часа около 200 души блокираха главния път Пловдив-Смолян. Хората са отчаяни, че никой не чува воплите им за помощ.

От местната власт в Асеновград отдавна са изготвили работен проект за укрепване на пътя. Той е на стойност 2 милиона и 100 хиляди лева. Парите обаче се бавят, тъй като междуведомствената комисия към Министерския съвет все още не е насрочила заседание, на което да одобри отпускането им.

„Ситуацията е бедствена. И аз се солидаризирам с исканията на жителите както на община Куклен, така и на община Асеновград", каза д-р Eмил Караиванов, кмет на община Асеновград.

Сред протестиращите беше и синът на писателя Николай Хайтов - Здравец. По думите му баща му си е заминал от този свят отвратен от липсата на държавност.

„Това го каза Марко Семов, светла му памет... думите, които той казал пред него, са: „Отивам си с кеф!"..Всъщност това, което той искаше да каже, е, че бездържавността, която се появява, ще бъде фатална и критична", заяви Здравец Хайтов от с. Яворово.

Най-неотложните ремонти за укрепване на основните свлачища са оценени на милион и 150 хиляди лева.