Общинският съвет на Варна да отмени свое решение за застрояване на най-зеления квартал в града - „Чайка". Това искане внасят граждани, които вече повече от месец протестират срещу бетона.

Снощи на пореден митинг в защита на квартала си излязоха около 150 души.

Приетият през март нов подробен устройствен план предвижда 16 нови кооперации в междублокови пространства.

Съдът е възстановил собствеността на частни собственици на различни места в квартала.

„Те са възстановени хаотично. Идеята на тоя план е да ги групира и по този начин да се осигури по-голяма възможност за големи зелени паузи, за реализиране точно на регламентирано озеленяване”, заяви Виктор Бузев, главен архитект на Варна.

Така ще се обособи една голяма обща площ, която ще стане парк. А собствениците ще бъдат компенсирани на това място, където сега има зелени площи или междублокови пространства.

„Когато не е регламентирано какво се случва в тях, те пустеят, когато няма строителен режим, те пустеят. Тези всички възстановени имоти в тази територия са изместени в тази - това е най-горещата точка на плана”, посочи Бузев.

„Това игрище където беше моето лозе, където поколения деца пораснаха, ето го и него – блок”, заяви Правдолюб Станев.

Другата конфликтна точка е стадион - бъдещ спортен комплекс.

„Това е емблемата на нашия квартал.... Нали се сещате, че ако това се случи, всеки един собственик, който ще може вече да разполага с имота, който е придобил, както намери за добре. Каква е гаранцията, че тука ще има басейни, фитнес центрове?”, пита Йордан Биков.

„Отреждане на спортен комплекс категорично на мястото на бившите кортове. Когато нямаше план се построиха тези кооперации, чисто хаотично, тук ще бъде изцяло спортен комплекс”, увери Бузев.

Живеещите в „Чайка” са подали над 100 жалби. Част от тях - срещу строежа в конкретни имоти, други - срещу целия план на квартала.

„Никой не иска той да бъде разрушен, да бъде застроен. Кварталът е пригоден за 68 блока, те вече са много повече от 68. Айде стига толкова”, каза Биков.

Бъдещето на „Чайка” е в ръцете на общинските съветници и на съда, който трябва да се произнесе по жалбите на съкварталците.