Продължава и темата има ли мобилизация у нас. Наш зрител сигнализира, че е получил повиквателна, макар и преди няколко месеца.

Миналият септември Ивайло Димитров от Чипровци е известен от военните, че при необходимост трябва да се яви в Плевенското военно формирование.

„Аз проверих във военното окръжие по телефона и те ми казаха спокойно, това, ако стане война, трябва да се явите”, разказа мъжът.

В документа няма дата за мобилизация и Ивайло забравя за него. До вчера, когато лидерът на „Атака” Волен Сидеров обяви, че се извършва мобилизация. В парламента военният министър категорично отрече това.

„Касае се за хора, отбили военната си служба или са били в армията и ние трябва да актуализираме този списък”, обясни Николай Ненчев.

Според Ивайло поне 20 души от Чипровци са получили повиквателни, но или отсъствали в момента от града, или отказвали да говорят, защото се страхуват.

Той самият е бивш кадрови военен, уволнен дисциплинарно и дори съден, според него, неоснователно. Освен това е с тежки травми след катастрофа и не смята, че трябва да се води на отчет: „Това е безумие, това е гавра с моята личност и с моето семейство, оставиха ме на улицата”.