Олимпийските богове Зевс и Хера слизат на земята – оброчни плочи с бога на небето и неговата съпруга са изложени за първи път в Националния исторически музей.

Звес и Хера са почитани от одрисите – най-голямото тракийско племе, живяло по българските земи. Плочите от трети век преди новата ера са намерени в Средна гора, на връх Кози грамади миналата година и са от изключителна историческа и архитектурна стойност.

Откривателят им доц.д-р Иван Христов обясни пред bTV, че одрисите са почитали Звес и Хера, защото зад представата за тях се крият по-ранни представи за анонимни тракийски божества, които са били почитани на връх Кози грамади още от осми век пр.н.е. Мястото е било свещено чак до периода на ранното християнство.

В НИМ е изложена още и реставрирана тракийска броня от V-IV в. пр.Хр., открита край село Бегово, Пловдивско. Тя има уникален бронзов шлем, халкидски тип от V-IV в. пр.Хр., открит в надгробна могила в околностите на град Шипка.

Тук в цялото си великолепие се намират изключителните тракийски съкровища - Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Летнишкото, съкровището от Синеморец, Златиница-Маломирово и други.