След като в понеделник част от колектива на Народния театър поиска Христо Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателския пост на Съюза на артистите в България (САБ), днес в предаването „Тази сутрин“ искането коментираха двама от подписалите го – Росица Обрешкова и Сава Драгунчев.

В отворено писмо с искането за оттеглянето гилдията посочва „системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България“; „уронен авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии“, резултат от подменяне на каузални с тяснопартийни интереси; „Поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес“; Мутафчиев „работи в ущърб на професионалното достойнство на членовете на САБ и против издигане на престижа на изкуството в българското общество“ и „насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство“.

Недоволството на гилдията е предизвикано от подкрепата на Мутафчиев за нова реформа на Министерството на културата, която предвижда разпускане на трупите на непечеливши театри и финансиране на представления на проектен принцип. Реформата засяга осем театъра. Министерството на културата им даде срок от три месеца, в които да представят финансов план, за да докажат своята рентабилност, в противен случай ще се превърнат в „открити сцени“ за успешни представления и трупи от други театри на проектен принцип.

Това оттегляне е един вид вот на недоверие. Знаем, че вотът на недоверие в България привършва, размивайки се в пространството. Според мен това е необходимо говорене, задължително в момента в тази криза на театъра“, каза Обрешкова.

Тя коментира, че от тук насетне ще се търкулнат камъните на почти всички театри и има опасност да рухне цялата театрална система.

Драгунчев посочи, че „думата „оставка“ неслучайно не фигурира в писмото“. Той посочи, че писмото не е от Народния театър като институция, а от хората, които са се подписали под него – артисти, технически служби и лица, които подпомагат дейността на артистите.

Снимка: bTV

Както е упоменато в текста, системно е нарушаван уставът на съюза на артистите, системно е уронван авторитетът на съсловието, което води до насаждане на негативен образ на артиста в страната – като някакъв глезльо, който се опитва да изврънка пари отнякъде. Най-тежкото обвинение, че е САБ в момента не представлява артистите – например от 265 души списъчен състав в Народния театър, едва 36 са членове на САБ, коментира Драгунчев.

Снимка: bTV

„Хората не желаят да са членове на този съюз. Там е малко Гордиев възел – елате да ви представлявам, за да ви подпомогна. В същото време дори тези, които са членове, казват: „Няма помощ за нас“, коментира Обрешкова и добави, че САБ е наследена структура от социализма. Целият театър е в затруднение заради тежката база, която е наследена, огромните театри, които засмукват страшно много средства. „В тези сгради обаче има хора и тези хора са творци“. Няма стратегия за запазване на регионите извън големите градове. Не говоря за реформа, а за изначална стратегия, каза тя.

Според Драгунчев САБ вече не работи „в името на артиста“, а „от името на артиста“.

Вижте целия разговор във видеото.