Заради скандална сделка в миналото част от най-голямата древна улица на град Сердика е завинаги загубена.

Преди хиляди години, когато София се е казвала Сердика, най-голямата улица е била Античната. Тя е свързвала западната и източната порта. Сега източната е реставрирана, a до западната е изграден голям подземен паркинг.

Депутати попитаха общината вярно ли е това и след отказана информация я осъдиха.

„Вярно ли е, че част от улицата е превърната в паркинг, продадена ли е, или е собственост на общината, какво може да се направи и може ли да се възстанови”, попита депутатът от РБ Петър Славов.

„В културен аспект ми е трудно да кажа какво е загубено, защото ако има унищожени културни ценности, това вероятно е непоправимо”, коментира Славов.

На мястото, където се е намирал спорният участък, има както подземен, така и надземен паркинг.

Ако беше оцеляла Античната улица,  която минава покрай западната порта, тя щеше да стига точно до форум Сердика, който се реставрира в момента.

От общината обещават до дни да предоставят информацията и допълват, че сделката е отпреди 15 години. Паркингът е две трети частен и една трета - на общината, а сделката е сключена без конкурс.

„Още когато Общинският съвет се е съгласил през 1999 година да се строи подземен паркинг, безвъзвратно е загубена възможността там да се експонират археологиченски ценности”, обясни заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Културните ценности, които са били там, се съхраняват надлежно, казват още от общината.

Депутатите, които са я осъдили, са категорични, че ако след получения отговор се окаже, че има престъпление или нарушение, ще сезират прокуратурата.