Деца с фатални заболявания не получават шанс за лечение. Няма никакво значение дали причината за това е документална, административна или друга. Фактът е, че в края на процеса стигаме дотам, че едно дете, което има нужда от спешна помощ, не я получава.

Toва каза в предаването „Тази неделя” по bTV журналистът от БНР Надежда Цекулова – „Човек на годината” в традиционната класация на Българския хелзинкски комитет. Тя беше удостоена с приза заради дейността си по изобличаване на нередностите, извършвани от българските власти в Центъра "Фонд за лечение на деца".

За нея отличието е публичната оценка за проблема с фонда за лечение на деца.

Тя даде пример с момиченце на 2 години с резистентна епилепсия, което повече от шест месеца е оставено без никакво лечение, тъй като родителите не са успявали да се преборят с новите административни изисквания, които центърът е поставял пред тях. Родителите са искали детето да бъде прегледано в чужбина, което им е отказано, и са били принудени отново да кандидатстват  - този път за лекарства, изписани от български специалисти.

„Месеци наред не им дадоха възможност да си получат лекарствата по друг начин. Буквално ги лъгаха за това, че ще си ги получат директно от фонда и че има някакви причини фондът да не може да ги намери”, обясни Цекулова.

По думите й фондът се отнася така с още десетки подобни семейства.