Защо България тихомълком предава бегълци на Турция
В правовите държави вътрешното министерство не се държи като мутринска бригада, подчерта адвокат
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 6
    1
Николай Хаджигенов, Мехмед Юмер, Илхан Андай
Снимка: Ладислав Цветков

Поне един от върнатите на Анкара турски граждани е планирал да иска убежище у нас, но е бил екстрадиран без никаква съдебна процедура. Това каза пред bTV синът му.

„Моят баща е отговорен гражданин. Служил е на страната ни с години. Преди 2-3 месеца той спря да контактува с нас. Не знаехме какво прави. В петък вечер в 7:30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда. (…) Обади се отново тази (вчера) сутрин и каза „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там". България ме изпрати тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави”, разказа той.

Според младия мъж, баща му вероятно е затворен в полицейски управление и все още не се е изправил пред съдия. Страхува се за безопасността си и моли да не съобщаваме името му. „Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава. Държава, която дори все още иска да стане член на Европейския съюз. Това, което ме ядосва повече от абсолютното противозаконие и нетолерантност е фактът, че ми беше забранено да виждам баща ми. Какво се случи с Всеобщата доктрина за правата на човека? Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми по този начин - без съдебен процес”.

Семейна или национална драма

Правата на седемте човека, върнати в събота на Турция, вероятно са били нарушени. Около тази теза се обединиха журналистите Мехмед Юмер, Илхан Андай и адв. Николай Хаджигенов в студиото на „Тази сутрин”.

Само за 24 часа МВР върна на Турция избягалите предполагаеми гюленисти (ОБЗОР) Техни близки твърдят, че са искали политическо убежище у нас

„МВР действа като мутринска бригада за пореден път, за пореден път игнорира Европейската конвенция за правата на човека, това е най-висшият нормативен акт в света. Работата на МВР не е да хваща някой и да го натирва през границата – не само, че не може да се осигури справедлив процес, но ги заплашват и смъртна присъда и мъчения”, подчерта юристът.

"Хюриет": България е върнала на Турция още двама опозиционни активистиОповестявали данни за корупция през профил в социалните мрежи

Той припомни, че подобен случай има в Гърция, където долетя вертолет с превратаджии и там в момента тече публична съдебна процедура за тяхното искане за политическо убежище и никой в Атина не е опитал да ги върне набързо с тайна операция.

Мехмед Юмер отбеляза, че е важно да се види какво пише в протоколите от разпитите на седмината. По негова информация те са поискали убежище и са били излъгани, че ги водят към Любимец.

„Национална драма няма, има семейна драма”, заяви на свой ред Андай. Той посочи, че и журналистите в Одрин не са били информирани за връщането на заподозрените за връзки с Гюлен и те разбрали за него случайно.

Той цитира официални данни, според които нашата страна е върнала 130 души на Турция от началото на годината. „След опита за преврат се появява нов контингент, свързан с Гюлен”, посочи журналистът и обясни, че преди това връщаните са били предимно по линия на ПКК.

Андай посочи, че България е посочена в турски правителствен доклад като една от страните, в които има активисти на ФЕТО, но получава добри оценки по отношение на партньорството за екстрадиране. През следващите дни Турция ще даде списък със свързани с Гюлен лица в България, Румъния, Полша и Малайзия, анонсира още той.

Какво се случва с предадените на Турция

„Каква връзка може да имат учителят, полицаят, с една терористична организация? Те бягат от една империя на страха”, заяви Мехмед Юмер.

Той посочи, че вече има данни за 20 „самоубийства” в затворите, появяват се информации за мъчения и затваряне на жени сред мъже.

Адв. Хаджигенов определи ситуацията като „учебникарски пример за политическа репресия” и попита дали някой е чувал нещо за бизнесмена Абдуллах Бююк, който предадохме на южната ни съседка през август в нарушение на няколко закона.

Експулсирането на Абдуллах Бююк подпали политически скандал (ОБЗОР)Скандалът около привърженика на Абдуллах Гюлен се разраства

Защо тогава предаваме хора на Турция? „Ние сме зависими от този огромен мигрантски поток”, заяви Илхан Андай, като направи връзка с милионите бежанци на турска територия.

„Ние се чудим как да избягаме от собствената си държава. Бежанците, мигрантите се опитват да ни прескочат – ако трябва, и трупешката. Защото сме кретенска държава”, отговори му Хаджигенов.

  • 6
    1
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре