След многобройните оплаквания от побои, тормоз и заплахи в село Галиче от поне 12 години насам, жителите на местната ромска махала заявиха, че повече няма да избират кмета Ценко Чоков, който управлява четвърти мандат, въпреки славата си, че управлява по собствени правила и е недосегаем за закона.

Преди седмица няколко от потърпевшите на агресията на 17-годишния син на Чоков – Мартин, проговориха пред bTV. Те споделиха, че непълнолетният младеж шофира противозаконно, бие и заплашва, органите на реда остават глухи за оплакванията на гражданите, а след сигналите срещу него се стига до нови заплахи.

„Винаги съм подавал ръка на проблемите. Онзи ден на стъклото на буса намерих бележка със заплаха за него и за Мартин. Моите приятели си прокарват тяхна политика за изборите – смятат, че аз съм пречка”, коментира самият Ценко Чоков в предаването „Тази сутрин” в безпрецедентно участие в телевизионния ефир за човек, който „не обича медии”. Преди седмица той отказа участие с аргумента, че е зает със сеитба.

„Винаги преди избори има атака срещу мен – ако събраха тука в махалата 150-200 гласа на предишните избори, аз съм убеден, че до един са взели пари”, коментира още Чоков в ромската махала на Галиче.

„Какво общо имат изборите с тези случки? Аз на предишните избори съм бил в затвора, а досега все на него сме помагали”, контрира един от лидерите в махалата, който пожела да вземе думата. Той обаче също не се оплака от тормоз от страна на кмета пред самия него. „Никой не е казал, че Ценко ни бие. Има хора, които се оплакват. На Ценко това му беше последното избиране”, закани се още той.

„Ние сме приятели с него, но този човек никога повече няма да бъде кмет на Галиче от това село”, посочи друг представител на жителите на ромската махала. Той е дядо на момчето, което преди седмица показа избитите си зъби след нападение от стана на Мартин Чоков и компанията му. „Може ли да бъде кмет, да плати тия зъби, внук ми е сираче. Ще стане война, човек ще умре”, заяви още възрастният мъж.

„Не мога да кажа дали моят син е избил зъбите на това момче. Свидетели се намират навсякъде, нормално е. Притеснявам се, нека кажат кой от тях ми се е оплакал”, заяви, от своя страна, кметът Чоков.

„Как да подадем сигнал, като подаваш и на другия ден те заплашват с бой и палене”, казват хората от ромската махала.

Роми на училище

Родителите от село Галиче заявиха намерението си да спрат децата си от училище заради страх от насилие. Потърпевши твърдят, че са обект на постоянна агресия от кмета Ценко Чоков и 17-годишния му син Мартин. Вчера хората излязоха и на протест.

Преди седмица местни разказаха пред bTV за разбити глави и избити зъби, заплахи за побой и палежи. Обвиниха кметския син. Въпреки че полицията и прокуратурата обещаха проверки и сигурност, хората от ромския квартал потърсиха отново екипа на bTV - тормозът продължавал. Затова децата им няма вече да ходят на училище.

Мъж от ромската махала обяви, че решението децата да не ходят на училище е взето единодушно в целия квартал. „Всеки ден се прибират тормозени деца. Повечето деца са потърпевши”, посочи той и помоли 11-годишната Симона да обясни какви са проблемите на учениците. „Не съм имала проблеми с Мартин, не съм виждала да бие някой, но ме е страх да ходя на училище”, каза момичето.

„Племенника ми, който е диабетик, натиснал го е на бравата в училище, карал го е да прави лицеви опори”, разказа местна жена. За друг подобен случай разказа младеж. „Без нищо да правя, скочиха ми петима на бой – синът на кмета и още четирима ми скочиха с тръба, никакви разправии не съм си имал с него”, посочи той.

„Съгласен съм да не пускам Мартин на училище, но съм сигурен, че децата ви пак няма да ходят на училище. Тук просто си търсят причина. Преди години при проверка се оказа, че една е бременна, друга е в Гърция”, коментира Ценко Чоков и обвини жителите на ромската махала, че търсят оправдание чрез сина му.

„Вчера много ме учуди, че не искат да пускат 30 деца. Най-добре ние да си решим проблема ние, защото волю-неволю, ще продължим да живеем заедно”, допълни още кметът, който отхвърли всички обвинения от местните срещу методите си на управление.

Регионалният инспекторат по образованието във Враца е започнал проверка във връзка със „случай за обидни думи от Мартин към седмокласник”. „Ще има и анонимна анкета. Родителите трябва да проявят разбиране, че децата трябва да са в училище”, обясни директорът на инспектората Галина Евденова.

Директорът на врачанската полиция комисар Иван Кирилов обяви, че до края на учебната година в училището ще има униформен полицай, до когото да се отправят всякакви оплаквания от учители и ученици. В Галиче пък ще има денонощен патрул. Той отрече повод за тези мерки да е репортажът на bTV.

Органите на реда

Позицията и действията на органите на реда по проблемите в Галиче продължават да са неубедителни. След като преди седмица началникът на полицията в Бяла Слатина главен инспектор Боян Тасков увери, че по всички случаи има образувани досъдебни производства и призова хората „да не се притесняват, а да казват какво са видели”, страховете на местните не се разсейват.

„Те трябва да повярват на органите на полицията, за да можем и ние да си свършим работата”, заяви тогава шефът на полицията в Бяла Слатина, според когото „хората живеят в достатъчно спокойствие”.

След като той не можа да обясни как 17-годишният Мартин Чоков продължава да шофира, очевидно в нарушение на закона, а полицията не се е натъкнала на нарушителя, докато свидетели на престъплението му са станали хората от три села, тази сутрин директорът на МВР Враца комисар Иван Кирилов съобщи, че „колегите вчера са го установили и са го санкционирали”.

„Аз съм им казал, дал съм им телефона, така че ги чакам на среща при мене”, заяви и Кирилов. Той не коментира случая, за който разказа 22-годишен студент по право в УНСС Венислав Николов от Бяла Слатина – списък с имена и ЕГН-та на свидетели, който той предоставил на дознателка след палеж на семейното заведение в града, попаднал в ръцете на хората на Чоков, които веднага отправили заплахи срещу присъстващите в списъка. „Нека да дойде човека да знаем точно за какво става въпрос – трябва да дойда да ни каже кога, по кое дело и кой случай. Ще си направим проверката коректно и честно и ще излезе”, коментира Кирилов.

В понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев също взе отношение по случая „Галиче”, макар че не даде сериозна заявка за решителни действия срещу кмета. „Това, което съм разпоредил на главния секретар, е да бъде извършена проверка, дали е направено всичко необходимо от страна на служителите на Министерство на вътрешните работи, да бъде реагирано на всички сигнали за самоуправство. Ако има самоуправство, ще бъдем абсолютно безкомпромисни”, заяви той в предаването „Тази сутрин”. Очевидно проверката още продължава.

„Относно събития във врачанско село, чийто кмет стана печално известен. Въпрос към окръжния прокурор. Какво е направено до момента? Отговор: „За кое" . Защото спящи окръжни прокурори както и спящи директори на областни дирекции водят до това – регистратори, превърнали сме се в регистратори”, беше пък коментара на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Няма такова нещо – не сме подчинени на Чоков”, увери шефът на врачанската полиция Иван Кирилов.