Здравната каса обсъжда как да реши кризата с онкоболни пациенти, които болниците в страната отказват да приемат заради недостиг на средства. Надзорният съвет на касата обсъжда решение да се разблокират 35 милиона лева от резерва.

Напрежението заради недостига на средства расте, особено сред лечебните заведение за онкоболни. Заради изчерпан лимит в пловдивския онкодиспансер вместо с лекарства, лекуват с молитва.

Управата на онкодиспансера в Пловдив свърши парите за лекарства за април още преди две седмици. Лекарите се почувстваха изоставени от държавата, затова направиха молебен за изцеление на онкоболните.

Пациенти и лекари са потресени, че държавата ги е изоставила.

„Положението е трагично, липсвали са пари за лекарства само в най-тежките финансови кризи. Мисля, че сега сме така, трябва да се намери решение”, коментира доктор Тотка Христова.

Шефът на онкодиспансера Калин Калинов заяви, че въпреки липсата на пари за лекарства няма да връща пациенти и да затваря болницата.

От онкодиспансера настояват здравната каса да им отпусне пари в размер на 9 милиона лева, толкова, колкото е бил бюджетът им за миналата година. Освен това трябва да бъдат дадени и допълнително малко над 5 милиона лева за лечение с нови лекарства, които са включени в позитивния лекарствен списък на Министерство на здравеопазването.

В 16 часа ще започне заседанието на Надзорния съвет на здравната каса. Дневният ред е тежък. Надзорът ще трябва да реши дали да разблокира 35 милиона лева от резерва на касата.

Част от тях са необходими, заради нуждата от корекция на бюджетите на редица болници, сред тях на тези, които реално осъществяват спешна помощ и на университетските.