Заради еко нормите: Само по-скъпи брикети ще ни топлят следващата зима
Те са по-ефективни от "мръсните", но хората на помощи може да се наложи да изкарат сезона с по-малко количество
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Брикети
Снимка: bTV

В битката с мръсния въздух у нас, държавата готви ограничения за употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. От следващата зима брикетите на пазара ще трябва да отговорят на по-строги критерии. Те обаче са и по-скъпи.

По-некачествените въглища излизат с около 100 лева по-евтино за тон, но съдържат около 8-10 пъти повече сяра, а след изгарянето им остава 2 пъти повече пепел. Така с въвеждането на новите еко норми продажбата им вероятно ще бъде ограничена.

Граждани: Мерките на СО за въздуха не обхващат главния замърсител – начините на отоплениеВчера общината одобри окончателно мерките срещу мръсния въздух в града

Над 80% от домакинствата, които получават социални помощи за отопление са на твърдо гориво. Именно отопляването на дърва и въглища обаче е причина за мръсния въздух през зимата дори в населени места без натоварен трафик. Призивите и на социалния министър Бисер Петков са помощите да отиват за по-чисти горива.

Ако еко мерките станат факт без увеличение на помощта за отопление, хората ще трябва да изкарат следващата зима с по-малко въглища. Все пак от бранша успокояват, че по-чистите въглища, макар и по-скъпи, топлят повече.

Новите правила трябва да са готови до месец и да влязат в сила от следващия отоплителен сезон. Дотогава от бранша съветват при покупката на въглища да се търси сертфикат за качество, а дървата да се купуват година по-рано, за да могат да изсъхнат.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре