Завръщането на жителите на Хитрино по домовете им започва.

На извънреден брифинг директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов обяви, че връщането започва в 14 ч.

„С огромна радост съобщавам, че на единайсетия ден усилията на повече от 800 души дадоха резултат. В 14 ч. хората от южната част на селото, високата, започват организирано да влизат по домовете си“, каза Николов.

„Собственикът ще влиза в дома си с представител на общината, с полицай и с пожарникар, който ще измерва показателите на атмосферния въздух за наличие на евентуално горивно вещество“, добави Николов.

„Според мен, според моите експерти, теоретично няма никаква опасност по къщите, въпреки това обаче, ние ще направим такава проверка, за да бъдат спокойни и уверени в своята безопасност жителите на селото“, уточни той.

По-рано днес в парламента вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че блокадата на селото ще бъде вдигната частично днес следобед.

Преди това последната и най-опасна цистерна беше изведена от селото.

От екоинспекцията съобщиха, че показателите на въздухът са в норма, но анализът на почвата ще отнеме цял месец. Ако има проблем, няма да се обработва земята, каза шефът на РИОСВ в Шумен Евелина Стоянова.

От електроснабдителното дружество добавиха, че ще са им нужни няколко часа, за да пуснат тока.

Вижте повече във видеото:

В предаването „Тази сутрин“ по bTV криминалният психолог Тодор Тодоров коментира, че връщането по домовете на хората от Хитрино ще е доста тежък момент. Ще имат нужда, особено тези, които са претърпели загуби и са станали свидетели на този ад, от сериозна психологична помощ и подкрепа и то за дълъг период от време. С това, което се случи, което са видели и преживели, човек не може да се справи за ден – два или седмица.

Симптоматиката на посттравматичното стресово разстройство може да се появи много месеци след инцидента, каза още гостът: