Театър, музика и кино завладяват Созопол по случай традиционния фестивал на изкуствата „Аполония”. Той започва днес с концерт на класическа музика и ще продължи до 10-ти септември.

По време на празничните дни в града ще се съберат любителите на културата и ще видят най-доброто на традиционните сцени за джаз, класическа и популярна музика, а писатели, поети и художници ще представят най-новите си творби. В градската галерия вече са изложени картини, както и фотографиите на Темелко Темелков.

Програмата на празниците на изкуствата включва и панорама на българското документално и игрално кино, като голяма част от филмите са премиерни.

Археолозите свързват съвременните празници на изкуствата с духа на Древна Аполония. Тук се създава градската култура и фестивалът осъществява тази връзка към бъдещето на Созопол, споделя директорът на археологическия музей Димитър Недев.

Повечето жители на града се вълнуват и се радват на празничните дни и оживлението в града. Други пък са отегчени и споделят, че биха предпочели фестивалът да се превежда в някой друг черноморски град.

Търговците в Созопол обаче разчитат, че притокът на туристи по време на фестивала ще им се отрази благоприятно след слабия летен сезон.