"История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не изпада от учебното съдържание, а се премества в 9-ти клас. Това обяви в ефира на bTV заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева по повод скандала с махането на ключови автори от учебниците по литература.

По думите ѝ новата учебна програма предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения и тестове, както и свободно избираеми автори и произведения. По този начин за първи път не се "препуска през материала", а се дава възможност на учителите да проявят творчество и да подберат свободноизбирателни автори, които да са интересни и подходящи за учениците им. Кастрева подчерта разликата между задължителна литература и "просто да чуят и да знаят за Паисий".

Съгласете се, че самосъзнанието не се преподава само в часовете по литература, а се формира от цялостната прогама, апелира зам.-министърът на образованието. В отговор на критики в социалните мрежи, че ако знакови автори и произведения не бъдат включени в задължителната учебна програма, децата няма да ги прочетат, тя апелира към повече доверие и вяра в българските учители. По думите ѝ програмата е задължителният минимум, който трябва да се мине в час, но образователният процес не свършва с нея.

В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведенияп, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот, изтъкна Кастрева.

Относно ситуацията, в която ще се наложи децата в 5-ти клас да учат без учебници през първия срок на учебната година, зам.-министърът коментира, че решението на този проблем не зависи от министерството на образованието, а от Народното събрание. Причината е, че решение на НС е постановило започването на нова програма, както и времевия прозорец от седем месеца, в който новите учебници трябва да са готови. "Това време е крайно недостатъчно за подобен труд", коментира Кастрева.

По-късно днес ще се проведе брифинг с авторските екипи на различните учебници. Ще се обсъждат и предвидените промени.

Научете повече по темата в цялото интервю със заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева: