Масово в търговските центрове паркоместата за хора с увреждания са заети. И то от физически здрави хора. Така се ражда идеята – на такива шофьори да им се предлага да бъдат закарани до магазина, но с инвалидна количка.

Когато доброволците са предложили на нарушителите да ги закарат до магазина, но в инвалидна количка – всички до един са отказали, а повечето са се извинили.

„Но има и една малка част, която са доста арогантни и нагли. Омаше опити за заплахи, обиди, груби реакции”, коментира Владимир Тодоров от асоциация на пострадали при катастрофи.

На такива реакции е свикнал и Митко. Той работи в центъра на София. До работното място всеки ден го кара баща му.

„Обикновено някоя дама, която ползва картончето на баба, мама, леля, вуйчо, свекърва и т.н., спира там, излиза и ток-ток-ток с токчетата”, разказва Митко.

Според правилата, за да важи картончето в колата задължително трябва да бъде и човекът с увреждания. Досега обаче Столичният инспекторат и Центърът за градска мобилност не са отнели нито едно картонче.

По думите на Митко често има и хора, които нямат картончета, но пак спират на местата за хора с увреждания, които не се впечатляват от думите, че ще повика паяк.

Ако дойде КАТ, глобата е 200 лева. Често шофьорите спорят, че законът не важи в моловете.

„Затвореният паркинг на МОЛ е за обществено ползване. Това, че МОЛ-ът е частен, това не означава, че в него ще си седи само човекът, който си го направил”, коментира Тенчо Тенев, началник на Пътна полиция - София.

В Асоциацията на пострадали при катастрофи раздават безплатно стикери с надписа „Наглостта не е увреждане”. Оттам можете да вземете и да залепите на всеки нарушител.

Досега на колата на Митко три пъти са поставяни скоби заради това, че местата, предназначени за хора като него, са били заети от хора, които мислят, че наглостта е увреждане.

Той обаче вярва, че кампанията ще убеди повече шофьори, че наглостта не е увреждане.