Законови промени предвиждат здравната каса да плаща само онколекарствата, за които фирмите са дали отстъпка. Болниците ще получават по-малко пари за медицинските дейности, извършени над лимита.

Промените са в няколко посоки - нови правила, по които касата ще плаща лекарствата, както и нови правила, по които ще сключва договор с болниците. Регламентира се и създаването на Национална здравна информационна система, която включва електронно здравно досие и здравна карта за всеки.

Част от предложенията на министерството обаче шокираха здравният сектор. И лекарското съсловие, и фармацевтичните компании предупреждават за сериозни проблеми, които ще рефлектират върху пациентите.

Ще има фалити

Предложените промени дават право на здравната каса да сключва договор само с някои болници, а не с всички, които отговарят на изискванията. Предупреждението идва от лекарският съюз, който прогнозира фалити, ако промяната стане факт.

„Не може когато има една каса монополист тя да не сключва договор с всички, които отговарят на изискванията, защото другите болници ще се закрият директно, няма болница в България, която да издържи само на кешови плащания", казва д-р Димитър Петров, главен експерт от БЛС.

Предлага се още в договорите между здравната каса и болниците да се договаря обем на медицинските дейности. Всяка дейност над лимита ще се плаща на по-ниски цени - новост, която според директора на болницата в Козлодуй, ще увеличи дълговете на лечебните заведения.

"Това са допълнителни разходи за болниците и допълнително ще затънат и ще увеличат задълженията си, ако това наистина стане, няма да има доволни", обяснява управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй. Д-р Румен Тихолов.

През последните години приемът пациенти в болницата в Козлодуй чувствително е нараснал заради закриването на болницата в Оряхово. И ако за всеки пациент над лимита, болницата получава по-малки суми, съдбата и ще е под въпрос.

Това притеснява майката на осемгодишният Велислав, който посещава всеки месец новото отделение по рехабилитация. Преди е пътувал чак до София. "Преди ходехме един или два пъти в годината лятото, не можех да си позволя всеки месец да отделя, за да отида на рехабилитация, защото ми е много далече", споделя Габриела, майка на момчето.

Да му мислят

Промените предвиждат касата да плаща само онколекарствата, за които фирмите са дали отстъпка. „Въвеждаме мерки, с които и касата и лечебните заведения ще си правят сметка оттук нататък не само какъв ресурс ще отиде за медикаменти, касата ще трябва да контролира този процес по-ефективно", аргументира мярката здравният министър д-р Таня Андреева.

Само срещу отстъпка, касата ще плаща и новите лекарства за домашно лечение. Списъка със заболяванията, за чието домашно лечение плаща касата ще се определя и актуализира от Надзора й, а не от здравният министър, както е сега.