Захари Карабашлиев за „аверско-менторския тон“ на Вежди Рашидов
Това не може да бъде тонът на една институция и един министър на културата, който уважава себе си и човека, на когото присъжда тази награда, коментира писателят
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    3
Захари Карабашлиев
Снимка: bTV

Решението на писателя Стефан Цанев да откаже наградата „Златен век“ на Министерството на културата е жест, на който трябва да бъде обърнато внимание, а тонът, с който Вежди Рашидов му отговори не може да бъде тонът на институция и министър, който уважават себе си и наградения. Това коментира писателят Захари Карабашлиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Вчера Цанев отказа да приеме наградата, тъй като със същото отличие преди година бе удостоен последният началник на Шести отдел на VI Управление на Държавна сигурност Димитър Иванов – Гестапото.

Стефан Цанев отказа наградата „Златен век”Причината е, че тя беше присъдена на бивш началник на Държавна сигурност

„Приемането или неприемането на награда е жест. Великият Стефан Цанев е получавал достатъчно награди, но не това сякаш е най-важното, а отговорът на министъра на културата Вежди Рашидов. На това уважително и изключително добре аргументирано решение беше отговорено на „ти“, на „приятелю“, на „ти не отказа, когато ти разписах една друга награда с парично възнаграждение“... Пак се намесиха парите и това се овъртоли в един аверско-менторски тон, което не може да бъде тонът на една институция и един министър на културата, който уважава себе си и човека, на когото присъжда тази награда“, каза Карабашлиев.

Вежди Рашидов: Ако има сериозно потърпевш от тоталитарната система, то това съм азМинистърът на културата в оставка отговори на писателя Стефан Цанев, който отказа наградата "Златен век"

Според него решението на Цанев е много сериозен жест, на който трябва да се обърне внимание. Това е жест за непоносимостта към случвалото се преди. А дали ще отекне достатъчно, зависи от нас. „Трябва да отекне, трябва да се разделим с това минало, не може да продължаваме да се занимаваме с ДС в 2017 г. каква беше тази лустрацията, тя беше безкрайна“, каза още гостът.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 7
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре