34-годишният граничен полицай Асен Асенов бе погребан днес в свищовското село Орeш. Той загина при пътния инцидент до село Горно Ябълково, община Средец.

На траурната церемония присъства министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той отказа да коментира искането на най-големия полицейски синдикат в ръководството на МВР да има оставки заради трагичния инцидент.

По отношение на това кога ще приключи проверката по случая, Вучков каза: "Значи те са две неща, които трябва да се разграничават. Едното е конкретният инцидент, по който следствието и прокуратурата от Бургас ще кажат в крайна сметка каква е причината, а другото е дали формата и съдържанието на тази операция, която стартира преди година и два месеца, е подходяща. И утре, и вдругиден ще обясним какво е направено до този момент".

На поклонението в местната католическа църква и на погребението на Асен Асенов бяха и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, много гранични полицаи и стотици жители на Ореш. Община Свищов пое разходите за погребението, а при необходимост ще помогне на семейството на загиналия полицай.

Най-големият полицейски синдикат започна инициатива, която набира средства за семейството на загиналия служител на ведомството. Кампанията приключва в края на януари.

Сметката, по която можете да привеждате средства е:

BG35UBBS80021014037240
Kод: UBBSBGSF
Банка: ОББ
Титуляр на сметката е СФСМВР
Изрично изписвайте основанието:
- "Помощ за семействoтo на Aсен Асенов".

Министър Веселин Вучков е поканил утре на среща представителите на всички синдикални организации в МВР.

Пресцентърът на МВР разпространи информация за жизнения път на старши полицай Асен Василев Асенов.

Той е роден на 10.05.1980 г. в Свищов. На 10 януари 2003 г. започва работа в МВР като граничен полицай в 01 Гранично полицейско отделение на Граничен полицейски участък Свищов при Регионален граничен сектор Русе. От 31 март 2010 г. заема длъжността старши полицай (водач на патрулен автомобил) в група "Охрана на държавната граница" към граничното полицейско управление. На 1 март 2011 г. е назначен за старши полицай (механик на кораб до 20 БРТ) в 02 група "Гранични полицейски кораби" Русе на База "Гранични полицейски кораби" Видин при Регионална дирекция "Гранична полиция" Русе.

В професионалния си път Асен преминава през различни курсове на подготовка, включително и езиков. За постигнати резултати в цялостната работа, проявена инициативност и съществен принос при изпълнение на служебните си задължения, граничният полицай е награждаван два пъти с писмена похвала от директора на РДГП-Русе. Асен Асенов е женен, с две деца на по 10 и 3 години.