„bTV Медия груп“ и УНИЦЕФ отново обединяват усилия в името на правата на децата. В следващите седмици ще ви покажем реалните резултати, които постигнахме заедно с вас през последните осем години в кампанията „Заедно за всяко дете“.

Стоян е един от малчуганите от дома за деца с умствени и физически увреждания в Могилино, добил печална известност преди девет години от документалния филм на Би Би Си „Изоставените деца на България“.

Момчето е родено недоносено и с двустранна слепота. Първите 10 години от живота си прекарва в Могилино – неподвижен, недохранен и с признаци на тежко психично страдание.

„Първото нещо, което видях, беше огромната болка. Сякаш беше понесъл цялата мъка на света. Едно много, много изтормозено дете. В него се четеше безнадеждност. Сякаш никога нищо няма да се промени“, спомня си Ана Андонова, която се грижи за момчето.

Днес Стоян се усмихва.

Живее заедно с още шест деца и младежи в Център за настаняване от семеен тип. За неговите емоционални и физически потребности полагат грижи детегледачки, социални работници и психолози.

„Децата... всяко едно от тях се успокои… Започнаха да се интересуват от някакви неща, да играят, някак си да се чувстват сигурни“, разказва психоаналитикът Весела Банова.

„Тези деца искат да живеят. И го правят с много големи усилия понякога, но успяват“, коментира управителят на Центъра Галина Йотова.

Вижте повече във видеото:

Цялата история на Стоян гледайте утре сутрин в „Тази събота“ по bTV.