През последните дни българските политици заговориха отново за въвеждане на задължително гласуване.

bTV ви среща както с онези българи, които рядко отиват до урните, така и с тези, които пускат бюлетина винаги, но за партиен кандидат.

Асистентът във философския факултет на Алма Матер Стоян Панчев не е участвал в последните 3-4 вота. Причината: в системата няма морал. „Гласувах като навърших 18 години, за да видя я какво е това да се гласува.", признава той.

В парламента няма избран от него депутат. Глоба не би го накарала да отиде до урните, би отишъл дотам заради идеи: „Това е оруелски сценарии, да участваш под страх в легитимацията на системата."

12 села от община Минерални бани винаги гласуват за ДПС. Тук кметът печели с близо 60% подкрепа. Може ли да се пренаредят гласовете, ако се въведе задължителното гласуване?

„Няма твоя партия, моя партия, аз гласувам по съвест. Така че не съм вързан до края на живота си с някаква партия. Гледам платформите избирам една партия и гласувам”, каза Алейдин Шакир.

В Минерални бани се чудат какво би се случило на местен вот, ако твоят любим кандидат отпадне и трябва да избираш между конкуренцията.

„Прилича на комунистическото време , така да го нарека от близкото минало - гласуваш но с отвращение”, обобщава Билял Билял.

На местни избори липсата на партиен кандидат може да доведе и до масов бойкот.