Заболяванията на щитовидната жлеза - все по-голям медицински и социален проблем
У нас процентът на заболелите е над 10, а диагнозата нерядко закъснява
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Болница - 29
Снимка: архив, Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков

Заболяванията на щитовидната жлеза се превръщат във все по-голям медицински и социален проблем. Над милиард и половина души в света страдат от тях. У нас процентът на заболелите е над 10.

С напредването на възрастта расте броят на хората със заболявания на щитовидната жлеза. В по-голямата част от случаите началото е скрито, затова и диагнозата нерядко закъснява, понякога с 3 до 5 години.

Марияна Велкова е на 56 години. Преди 20 години й откриват такова заболяване. Лекува се с медикаменти, наскоро обаче й правят операция. „По-добре се чувствам, няма го това треперене, изнервеност, припряност, изстиване на крака, потене - няма го”, споделя жената.

Заболявания на щитовидната жлеза се срещат 15 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Специалистите съветват да се правят регулярни прегледи. Задължително трябва да се следят жените, които планират бременност.

„Много по-често е налице безплодие, невъзможност за забременяване, именно поради недиагностицирани, макар и леки нарушения в щитовидната жлеза, които нямат други прояви”, обяснява проф. Боян Лозанов, началник на клиника по ендокринология.

Специалистите успокояват, че уловено навреме заболяването рядко носи риск за бъдещите майки.
„Да се извърши консултация с ендокринолог, съответно за медикаментозно лечение за поддържане на хормоните в нормални нива, за да осигури една спокойно протичаща бременност без усложнения”, допълва д-р Лилия Димитрова, ин витро гинеколог.

И още за проблемите със щитовидната жлеза - 23% от българите имат така наречените „възли”. В 6% от случаите става дума за злокачествен тумор. Отстраняването им у нас става предимно по оперативен път.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре