Те носят българското в себе си. Те са 17 мъже, една жена и един диригент. Те са Оркестърът за народна музика на Българското национално радио.

Съвсем скоро им предстои голям концерт, а последният им успех е Голямата награда „Сирак Скитник" за 2015-а година - за значим принос в развитието на радиото.

Българската народна музика е храм на българщината. Тя има пречистващо въздействие и в т.нар. музика народна има нещо дадено отгоре, казват членовете на оркестъра.

Според тях фолклорът има мисията да ни запази.

Магия е моментът, в който засвирят 18 души заедно, всеки свири своята партия. Когато тази музика е направена по най-добрия начин, тази магия е великолепна, убедени са те.

„Само ние можем да свирим така, по този начин. Защото се пише специално за нас, защото е най-елитният оркестър, който се занимава с народна музика и всяко нещо, което той свири, звучи ярко, звучи особено и в стила на оркестъра. И ние много се гордеем с това”, казва диригентът Димитър Христов.

„Нашата съдба е такава, че целият ни живот е народната музика. Всичко е свързано с музиката. Т.е. ние не сме като хората, които ходят на работа от 8 до 5, прибират се вечер и не говорят повече за работа. 24 часа в денонощието музиката е в нас, ние мислим за нея, изстрадваме я, представяме я, сънуваме я. Всичко, което е свързано с музиката” денонощно е с нас”, казва Костадин Генчев, който свири на кавал.

„Нашата народна музика всъщност е запазила, закодирала е по някакъв начин във вековете нашата история и всъщност тя зарежда невероятно”, казва Ива Йотова, която свири на виола.