„За” и „против” Истанбулската конвенция
Дебат в СУ и два протеста в защита и срещу конвенцията се проведоха днес
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    9
Истанбулска конвенция
Снимка: Ладислав Цветков

Обществена дискусия за Истанбулската конвенция се проведе днес в Софийския университет. Това беше поредният опитна министъра на правосъдието Цецка Цачева да убеди противниците на конвенцията, че с нея не се въвежда термин „трети пол” и целта ѝ е единствено и само да защити жените от насилие.

Протести и дискусия „за” и „против” Истанбулската конвенция (СНИМКИ)Правосъдният министър и омбудсманът подкрепиха международния документ

Проведоха са и два протеста в защита и против ратификацията на Истанбулската конвенция.

Христо Генчев е архитект и баща на три дъщери, противник е на това да се бърза с ратификацията на конвенцията. По думите му посланикът на Великобритания Ема Хопкинс дипломатично е подсказала по време на дискусията в УС, че е добре първо да променим законодателството си и после да ратифицираме конвенцията.

Според правозащитника Мариана Кацарова проблемът е първоначалният грешен превод на документа.  

„Джендър са културните и социалните роли, неправилно беше преведено като социален пол. Конвенцията е само за насилието над жени и момичета”, каза правозащитника.

По думите й ратификацията на Истанбулската конвенция е важна, защото в момента националното законодателство не работи в защита на жените от насилие.

  • 4
    9
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре