Йога не е трудно да се практикува дори в горещините. Освен че разтоварва, оказва се, че тя вади и от депресия. Симрит Каур - кундалини йога пилигрим, обикаля света и проповядва как да сме в мир със себе си.

Кундалини йога е практика, която се заражда преди повече от 3000 години в Индия. В основата си комбинира физическа практика, мантри, медитация и дихателни техники, като акцентът е поставен върху гръбначния стълб.

Израелката Симрит Каур определя себе си като "кундалини пилигрим". Тя пътува непрекъснато, разпространявайки знанията и уменията си по този вид йога в над 10 държави, сред които Германия, Холандия, Великобритания, Швейцария и много други.

Снимка: btvnovinite.bg

Нейното приключение по пътя на кундалини йога обаче започва след дълъг период на тежка депресия в следствие на семейна трагедия.

„Бях в много труден момент от живота си, бях дълбоко депресирана и опитах различни неща, за да се оправя - нутриционисти, терапевти, дори приемах хапчета, опитах всичко, но нищо не помогна. Тогава започнах да практикувам хатха йога - най-лесната йога. Отидох с приятелка, тя ме покани, после тя практукува месец, а аз 7 години всеки ден. Пожелах отговор и тогава отговорът дойде под формата на книга за кундалини йога. Просто отворих книгата, започнах да практикувам крийте, и те някакси докоснаха душата ми по начин, с който знаех, че вече няма да се разделя”, споделя Симрит Каур.

Така тя става учител и започва да преподава на други бъдещи учители по кундалини йога.

„Откъсването от собствената ти същност, това, да живееш в изключително материален свят и също така любовните връзки с неподходящи партньори -тези неща измъчват душата”, допълва Симрит Каур.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите й хората в цял свят имат нужда от друг смисъл, лечение, промяна на навиците си, от по-добър и здравословен начин на живот.

Най-доброто оръжие срещу депресията според Симрит Каур е дишането.

„Когато практикувате, най-лесният начин е да дишате. Дишането е толкова близо до нас, то е вътре в нас, а го приемаме за даденост. Ценете вашия дъх, това не е автоматично действие, то е връзката с безкрайната енергия. И веднъж щом забавите дъха, това забавя и ума, и така имате повече контрол над него, иначе той щъка в различни посоки”, убедена е тя.

„Това, което определя колко сме стари или колко сме млади, не са нашите години, а гъвкавостта на гръбнака. Ние искаме да се уверим, че гръбнакът ни е здрав и гъвкав. Той е като енергийна магистрала, а ние искаме тази магистрала да е отворена. Така че основното упражнение, което правим в кундалини йога се нарича гъвкав гръбнак. Затова хващаме краката с две ръце, ще вдишваме и издишваме през носа със затворена уста, очите са затворени и се фокусираме върху третото око между веждите и като дишаме, раздвижваме гръбнака. Това се прави между 1 и 3 минути”, обяснява тя.

Според специалистите като Симрит, за да живее всеки човек във вътрешен мир със себе си, е достатъчно да отдели по 11 минути на ден за няколко йога упражнения.